Borháló
Background Image

Öntsünk tiszta (szóda)vizet a pohárba és igyunk fröccsöt!




Tudtad, hogy Jedlik Ányos találta fel az elektromotort? Hogy a dinamó működési elvét is feltalálta? Hogy megvalósította a szódavízgyártást? Ez azonban melléktevékenység a köz szempontjából, hiszen ő találta fel a fröccsöt. Hogy hogyan? Hát nem bírta a gyomra a bort tisztán.

1842. október 5-én a "nemzet mindenese", Fáy András fóti présházában váratlanul előhúzott egy palackot Jedlik, és szódát spriccelt a meglepett társaság borába. "Mi ez?" - kérdé Czuczor Gergely nyelvtudós. "Spriccer" - mondá a bencés szerzetes Jedlik . "Túl németes - így Vörösmarty Mihály -, legyen inkább fröccs!"
Később a Fóti dalban emlékezik meg az azóta nemzeti itallá vált szomjoltóról:
"Fölfelé megy a borban a gyöngy;
Jól teszi,
Tőle senki e jogát el,
Nem veszi...".
"Nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka - írja Márai. - A magyar, mikor feltalálta ezt a csodálatos bölcs és óvatos vegyüléket, mely elég tömény ahhoz, hogy sarkallja a borozgató férfi képzelőerejét, s ugyanakkor eléggé szelídített, hogy ne ártson a nemesebb szerveknek, mély élettapasztalatról tett tanúbizonyságot." A különböző élettapasztalatok azonban más-más vegyüléket, keverési arányt kívánnak.
 
A Krúdy-fröccsben (kilenc rész bor, egy rész szóda) az író szerint "a víz megnevetteti a bort". A Deákbólé (kevés bor, "hőbörgő vízzel" megcsapatva) a józanság itala, de hát mit is várhatnánk a haza bölcsétől? Az Újházy-fröccs már-már macskajajos gyógykezelésnek tűnik, hiszen a híres színész szikvíz helyett jégbe hűtött kovászos uborka levét öntötte a borba, mondván: "így többet lehet a borból meginni". 
A harmatos (vagy rezzentett) fröccs, ami Tömörkény Istvántól kapta a nevét, annyit tesz, hogy a "kutyaijesztő üvegből" (így nevezte az író a szifont) a rizling fölött elspriccelünk egy adag szódát. Ami a borban landol, az a "harmat". Ha egy deci bor fölött "rezegtetünk", akkor kispermet, ha fél liter fölött, akkor nagypermet. Így kérte Latinovits Zoltán is.
 
A fröccspolémia, miszerint szikvizet vagy ásványvizet spricceljünk a borba, nézetem szerint eldőlt. A fröccsetika ismerői minden bizonnyal az állandó, egységre jutó bubiszámot megőrző, semleges ízhatású szódát részesíti előnyben. Aki a fröccsöt ásványvízzel issza, az képes egyéb galádságokra is!
 
Jó fröccsözést kívánunk!

Kathona Krisztián (Vinkó József segítségével)
 
Fröccs kalauz Borháló

Iratkozz fel hírlevelünkre