Borháló
Background Image

"A bornak elsősorban örömet kell okoznia" - Malatinszky Csabánál jártunk


Malatinszky Csaba, az egykori sommelierből lett borász a nemesi hagyományok folytatójaként 1997-ben alapította újra a birtokot a Villány-Siklósi borvidéken. Személyesen irányítja a 30 hektáros birtok teljes gazdálkodását és szakmai munkáját.


 
A hagyomány mindenek felett
 
A nemzetközi gasztronómiában szerzett jártasság sokat segített Malatinszkynek abban, hogy felismerje - a szerinte ma már legfontosabb érték - a hagyomány szerepét.
 
„A hagyomány értéke felbecsülhetetlen, mert a hagyomány sohasem hamis, mindig érvényes igazságát érdemes követni és meg kell őrizni. A hagyományok jelenbe történő átültetése a borkészítés szellemiségében mutatkozik meg, amely nem költségszemléletű, hanem mindig az elérhető legmagasabb értékre összpontosít.”


 
Az ereiben is cabernet franc folyik

Csabánál több gondot és figyelmet itthon senki sem fordít a cabernet franc-ra. Caroline Gilby MW egyszer azt találta mondani, hogy még az ereiben is cabernet franc folyik.

„A történet úgy indul, hogy pár éve már működött a borászatom, mikor egy barátom, akinek korábban kölcsönadtam egy kisebb összeget, azt mondta, mit szólnék hozzá, ha termésben törlesztene. Rábólintottam, s így hozott össze a sors a cabernet franc-nal, rögtön harminc mázsával. Az átlagos tőketerhelés és a löszös termőtalaj miatt elég középszerűnek tűnt az alapanyag, a végeredmény viszont megdöbbentően jól sikerült. Ekkor még nem volt saját cabernet franc telepítésem, mert akkor még úgy gondoltam, a cabernet sauvignon lesz az én utam. Ezek után viszont tudatosan kezdtem el foglalkozni a franc-al. Elkezdtem feltérképezni, melyek is igazán a fajta szükségletei. Komoly előtanulmányokat végeztem –  a cél érdekében a bordói egyetemmel együttműködve hoztam létre a magas sűrűségű ültetvényeket. 6200 tőke/hektár, két méteres sortávval. Az árnyalatokra is odafigyelő munkát mi sem jellemzi inkább, mint az esetenként parcellánként változó alanyfajta. Igen, ugyanabban a dűlőben… A sors kegye folytán így már 2002-ben saját franc-t szüreteltem a Kövesföldön.”


 
Hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát!

2009 óta a gazdálkodás egésze organikus (bio), a feldolgozott szőlőt teljes egészében maga termeli. Az egész a paradicsommal kezdődött, de hogy is?

„Egész Európában nem lehetett jó paradicsomot venni, úgyhogy elkezdtem magam termeszteni, kísérletezni a külföldről hozott palántákkal. Hatalmas volt a különbség a boltban kapható és a bio zöldségek között, úgy véltem, nem lehet ez másképp a bornál sem. A szőlőnek persze egy transzformáción kell átesnie, hogy pohárba tudjuk tölteni. Ezért a tervezés, tehát a mentális és imaginatív folyamatok sokkal nagyobb erőfeszítést követelnek meg az embertől. A bor ugyanis a fejben születik meg. Ha az ideon kész, már „csak” realizálni kell köré egy rendszert. Ez ott kezdődik, hogy újraélesztjük, energetizáljuk a talajt. Ennyi azonban még nem elég, hogy a talaj életteliségét visszaállítsuk a megfelelő működési szintre.  A szimpla védekezésnél több kell. Energiatöbbletre van szükség, hogy a növény állandó cselekvőkésztetésben legyen. Ezt úgy indítottuk el annak idején, hogy humuszkoncentrátummal kezeltük a talajt. Három év kell, ugye, ahhoz, hogy a korábban gyomirtókkal és különböző vegyszerekkel „mérgezett” termőföld feltámadjon és újra ereje teljében legyen. A borászatban ez annyit jelent, mint: ne avatkozz be a bor fejlődésének természetes folyamatába. Védd meg azokat az értékeket, amelyek a szőlőben megszülettek! Ne deríts, ne korrigálj, esetleg ne szűrj!  A borászatban hagyjuk, hogy a természet végezze a dolgát, amelyet csak gondos odafigyeléssel és jelenléttel támogatunk. ”



A bornak elsősorban örömet kell okoznia

„A kulcsszó az elegancia. Ennek szinonimája a harmónia és a boldogság. A bort legyen öröm meginni. Ne telepedjen rá az emberre.  Én biobort készítek, de a hangsúly azon van, hogy ez a terület itt mégiscsak egy grand terroir. A ’bio’-ság az egy nem vitatható, objektív körülmény, ami magasabb minőségű alapanyagot ad, de attól a bor esztétikája, élvezeti értéke még lehet nem kellően kielégítő. A létrehozó folyamat milyensége, az emberi tényező szerepe, felelőssége óriási. Az ember választja ki a helyet, a szőlőalanyt és klónt, a művelésmódot – minden elemet az emberei kreativitás tesz rendszerbe, amely aztán együttműködik a természettel. A borok, amiket készítek, az én ízlésemet tükrözik. Mert a borászat is az innovációról szól – amit tanulok évről évre, azt beépítem."
 

Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre