Borháló
Background Image

Borhibák, amiket el is kerülhetnénk


Talán a legbosszantóbb eset, amikor egy eredetileg jó bor a szakszerűtlen tárolás miatt válik élvezhetetlenné. Milyen kár érte! Ha az alábbiak egyike esik meg veled, gondolkodj el: vajon ahol vásároltad, megfelelően tárolták a bort? Előfordul, hogy az ember hibás árut fog ki. Ez alól sajnos a bor sem kivétel.

Lehet, hogy még a pincénél siklott ki egy borkészítési folyamat, a szakszerűtlen szállítás is tönkre teheti a bort, esetleg a tárolás során esik baja a raktárban, üzletben vagy akár otthon.

Illós, ecetes

Biztosan kóstoltál már olyan bort, aminek kisebb-nagyobb mértékben szúrós ecetszaga- és íze volt. Az ecetes bor sajnos nagyon gyakori. A hibát baktériumok okozzák, amik alkohollal táplálkoznak, és ecetsavat termelnek. Ezeknek a baktériumoknak az alkoholon kívül melegre és oxigénre van szükségük tevékenységük folytatásához. Ha a bort hűvös helyen, levegőtől elzárva tárolják, nem tudnak elszaporodni benne.

Három esetben szokott megecetesedni a bor:
 
  1. A pincében, ha a hordó nincs teli, így levegővel érintkezik a bor
  2. Vendéglátóhelyek, borkimérések kancsóiban, tartályaiban
  3. Otthon, ha a bontott palackot nem tesszük azonnal hűtőbe
Ha nem fogy el azonnal a bor, gondoskodj róla, hogy a megmaradt mennyiséget minél kevésbé érje levegő! Az üvegpalackokat minimum zárd vissza valahogy! Még jobb, ha vákuumos zárókészletet használsz, amivel kiszippanthatod a palackból a levegőt. A PET-palackokat gyűrd össze, hogy kiszorítsd belőlük a levegőt! Nem túl elegáns, de nagyon hatékony módszer az ecetesedés ellen.

Napsütötte pezsgők

A pezsgők a helytelen tárolás leggyakoribb áldozatai. Kevesen tudják, de a pezsgő egyáltalán nem lesz jobb az érleléstől. Vagyis jobb lesz, amíg félkész állapotban egy jó klímájú érlelőpincében élvezheti a pincészet vendégszeretetét. A palackozás pillanatától kezdve viszont könyörtelenül ketyeg az órája. Hivatalosan nincs ugyan szavatossági ideje, gyakorlatilag azonban az egyszerűbb pezsgők a palackozástól számított 1-1,5 év letelte után pocsékká válnak. A kereskedők felelőssége lenne, hogy pezsgőből csak annyit tartsanak raktáron és polcon, amennyi pár hónapon belül biztosan elfogy, de ez a legritkább esetben valósul meg. Súlyosbítja a problémát a pezsgő szezonális jellege. Könnyen lehet, hogy amit a szilveszteri buliba vennél, még tavalyról maradt meg, és azóta is ott porosodik a polcon.

A pezsgőt a fény is erősen roncsolja. Nem is kell közvetlen napfény ahhoz, hogy tönkre menjen. A szórt napfény és az erős mesterséges megvilágítás is pár hét alatt elrontja az ízét. Ezek azok a pocsolyaízű pezsgők, amiket mindenki csak a koccintás kedvéért, becsületből iszik meg.

Mit tegyél, hogy biztosan jó pezsgőt tölthess a poharadba?

Vásárolj olyan helyen, ahol becsléseid szerint pörög annyira az árukészlet, hogy év közben is elfogy pár karton pezsgő. Például borszaküzletben. Soha ne vegyél meg olyan palackot, amit erős napfény ért! Részesítsd előnyben az olyan üzleteket, ahol a pezsgőket a kirakattól, ablaktól távol helyezik el!

Ha pedig vettél vagy kaptál egy palack finom pezsgőt, keríts alkalmat mielőbb a felbontására! Ne várj a legközelebbi pirosbetűs napig! Egy jó pezsgővel bármikor teremthetsz ünnepet csak úgy, magadnak is!

Pimpó

A nagyon sokáig levegőn hagyott bor felületén kis, kör alakú, piszkosfehér élesztőtelepek jönnek létre. Ezek a "borvirágok" idővel még növekednek is. Ehhez a bor alkotórészeit használják üzemanyagul, melynek következtében a bor egyre silányabbá válik. A pimpó nem káros az egészségre, és nincs is rossz íze, csak hát gyakorlatilag megeszi előled a bort.

Ne várd meg, hogy a borod megpimpósodjon! Előzd meg a bajt, légy résen, idd meg még időben!


 

 

 
 


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre