Borháló
Background Image

Borhibák, amikor még van remény


Előfordul, hogy az ember hibás árut fog ki. Ez alól sajnos a bor sem kivétel. Lehet, hogy még a pincénél siklott ki egy borkészítési folyamat, a szakszerűtlen szállítás is tönkre teheti a bort, esetleg a tárolás során esik baja a raktárban, üzletben vagy akár otthon.

Vannak olyan hibák, amik nem feltétlenül végzetesek. Mielőtt fájdalmas "Inkább a vérem folyna!" felkiáltással a lefolyóba öntöd, adj még egy esélyt ezeknek a boroknak! Ha az alábbi hibákat tapasztalod, van rá némi esély, hogy megmentheted őket.
 
Kénes

Minden bor kénes, csak nem mindegy, hogy mennyire. Sajnos a kénhasználat elkerülhetetlen a borkészítés során. Ez az anyag óvja meg a bort az oxidációtól, egyúttal megakadályozza a nemkívánatos mikroorganizmusok szaporodását is. Ha túl sok kén kerül a borba, kellemetlen szúrós szaga lesz, ami természetesen hibának számít.

A jó hír, hogy a borban található kén az idő múlásával elreagál, inaktívvá válik. Ha ez lezajlott, már nincs hatással az emberi szervezetre, és az íze sem érezhető. Ha több palackod is van egy borból, amit túl kénesnek éreztél, tedd el a bontatlanokat pár hónapra! Könnyen lehet, hogy legközelebb már hibátlan bort töltesz ki a poharadba!

Ha csak egy palack borról van szó, és nem akarsz vele várni, próbáld meg egyszerűen kiszellőztetni a kénszagot! Ezt megteheted úgy, hogy a poharadban hagyod állni pár percig. Még jobb, ha közben mozgatod, pörgeted is. A palack tartalmának fennmaradó részét töltsd ki egy dekantáló edénybe vagy kancsóba! Lehet, hogy elég neki 10 perc, előfordulhat, hogy másnapra összeszedi magát, és sajnos olyan is van, amin nem segít az idő. Utóbbi esetben tényleg szabadulj meg tőle! 

Üledékes

Egyértelműen hibának tűnik, ha a palack alján valami szilárd anyag gyűlt össze, ugye? Pedig nem mindig az! Ha ilyet tapasztalsz, vedd szemügyre alaposabban az üledéket!

A legvalószínűbb, hogy a palack alján homokszerű kristályokat látsz. Ez egy ártatlan borkőkiválás, ami nem befolyásolja a bor minőségét. A szőlőből származó gyümölcssavak egy része képes kikristályosodni, ennyi az egész. Nyugodtan fogyaszd el a bort!

Öregebb vörösborokkal előfordulhat, hogy a színanyag egy része kiül a palack falára. Ezt onnan ismerheted fel, hogy olyan lemezesen töredező bevonatot képez az üvegen, mint a fekete tea a bögrén. Ez természetes dolog, nem kell miatta aggódnod. Érdemes a bort áttölteni egy dekantáló edénybe úgy, hogy a palack alját már nem öntöd át. Így az üledéktől is megszabadulsz és a bor ízének is jót tesz a dolog.

Ha a borodban finom, púderszerű szemcsék úsznak, amik nem is nagyon akarnak lesüllyedni, légy óvatos! Ez valamilyen mikrobiológiai aktivitás jele. Még mindig nem biztos, hogy ihatatlan bor van a palackban, de jó eséllyel igen. Ha szénsavas is, akkor biztos. 

Dugós

A leghíresebb pincészetek legjobb borával is előfordulhat, hogy véletlenül épp egy hibás parafadugóval zárják le. A bor ilyenkor átveszi a dugó szagát, ennek következtében korhadt fa, ázott kartonpapír kellemetlen szagát árasztja.

A dugós bort sajnos nem lehet helyre hozni, kicserélni viszont igen. Mivel az ilyen esetek csak egy-egy palackot érintenek és nem az egész tételt, egyész nyugodtan vidd vissza a boltba a palackot, és kérj egy másikat helyette! Ezt étteremben is megteheted, a Borháló üzletekben pedig annál inkább, hiszen 100%-os garanciát vállalunk a borainkra!
 

Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre