Borháló
Background Image

Ezek a legborzasztóbb borhibák


Előfordul, hogy az ember hibás árut fog ki. Ez alól sajnos a bor sem kivétel. Lehet, hogy még a pincénél siklott ki egy borkészítési folyamat, a szakszerűtlen szállítás is tönkre teheti a bort, esetleg a tárolás során esik baja a raktárban, üzletben vagy akár otthon.

Nem csak pálinkában létezik guggolós. Bor is lehet olyan rossz, hogy inkább laposkúszásban közlekedik az ember, csak meg ne kínálja vele a szomszéd. Szakértő vizsgálat során pontosan meghatározhatjuk, hogy mi a baj ezekkel a rémmesébe illő, bornak csak elméletileg nevezhető folyadékokkal. Íme, a legkellemetlenebb borhibák.
 
Kénhidrogénes

Egy termálfürdőben kellemes és hasznos a kénhidrogénes kipárolgás, borban viszont korántsem. Súlyosabb esetekben nem csak a gyógyvíz juthat eszünkbe a borról, hanem fokhagyma, rohadt káposzta vagy záptojás is. Újboroknál gyakori és bizonyos fokig természetes is a jelenség, enyhe változata még kikezelhető. Ha csak gyengén érezhető, van esély rá, hogy kiszellőzik a borból. Ellenkező esetben a bort élvezhetetlenné teszi.

Dohos

Közérthetően fogalmazva penészíze van. Egyszerű az oka: vagy a bor alapanyagául szolgáló szőlő volt penészes, vagy a hordó, esetleg más eszköz a pincében. Rendkívül visszataszító dolog, sajnos mégis elég gyakori. Súlyos hibának számít, hiszen jó bort csak egészséges szőlőből lehet készíteni, a higiénia hiányára pedig semmilyen mentség nincs.

Fontos, hogy ne tévesszük össze az ódon pincék, régi hordók adta ízhatással. Ez inkább csak olyan földszag, ami kellemesen nosztalgikus lehet. A dohosság erős, egyértelmű penész szagot és ízt jelent, és biztosan senki nem élvezi.

Egeres

A jelenségnek semmi köze nincs a kis szürke rágcsálók esetleges jelenlétéhez. Savszegény és nem megfelelően kénezett borokban alakul ki a leggyakrabban, de egyelőre nem tudjuk pontosan, hogy milyen folyamatok eredményeként. A bornak jellegzetes egérvizelet szaga lesz. A legbosszantóbb benne, hogy csak azután érezhető, hogy már lenyeltük a bort. Sajnos ilyenkor már nincs mit tenni, az íz sokáig megmarad a szánkban, és akármit iszunk utána, tönkre teszi az élményt. Szörnyű csapás!

Hogy ne eshessen meg veled ilyen rútság, menj biztosra! A Borháló üzletekben garantáltan hibátlan borok közül válogathatsz.
 

Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre