Borháló
Background Image

Hogyan tárold a bort


Nagyobb mennyiségű bor megvásárlása esetén mindig felmerül a szavatosság és a helyes tárolás kérdése. Íme néhány alapszabály!

  1. Tartsd hűvös helyen a bort (pince, kamra, hűtőszekrény, bármi, ami hűvösebb, mint minden más a lakásban).
  2. Óvd a tartós erős fénytől.
    Erre a legjobb a Bag in Box csomagolású borok, ahol sem fény, sem levegő nem tud a borral érintkezni. 
  3. Kerüld a bor levegővel való érintkezését. 
    A Bag in Box csomagolású borok esetében ez a csomagolás jellegéből fakadóan megoldott. A pillepalackokat elrakás előtt összenyomhatod annyira, hogy ne maradjon benne levegő. Az üveges borokkal nincs mese, meg kell inni.

Most nézzük meg tudományosan és részletesen a kérdést, mert további szempontok is vannak!

A borok eltarthatóságának több tényezője van. Ezek együtthatójából alakul ki az az időintervallum, ameddig a bor élvezeti értéke a legmagasabb, illetve ameddig egyáltalán fogyasztható. A bor mindig változik: érik, eléri a csúcsát, majd romlásnak indul. A borász feladata és felelőssége, hogy a bort a legjobb állapotában töltse le fogyasztásra, de a bor egyik különlegessége abban áll, hogy a hermetikusan zárt palackban is változik, érik. A megfelelően előállított kiemelkedő évjáratok csúcsborai 25-30 éves érlelés után érik el legmagasabb élvezeti értéküket. 

Főbb tényezők:

  1. Érlelés
  2. Borfajta
  3. Évjárat
  4. Terület
  5. Terméskorlátozás
  6. Tároló edény
  7. Hőmérséklet, fényhatás

1. Érlelés

A reduktív, más néven acéltartályos hűtött (12-14 fok) erjesztés esetén az elsődleges aromaanyagok, ízek, illatok határozzák meg a bort. Ebben az esetben nem célja a borásznak, hogy fahordós érleléssel elnyomja a kicsattanó zamatokat. Az ilyen bort szinte azonnal lehet palackozni, de néhány hónap „lehiggadást” követően bizonyosan letölthető a friss, üde főként fehérbor vagy rozé. Ezek a borok állnak el a legkevesebb ideig, legkisebb a stabilitásuk. Főként illatos fajtákat szoktak kizárólag reduktív módon készíteni: Cserszegi Fűszeres, Ezerjó, Irsai Olivér.
Érdemes 9-12 hónapon belül elfogyasztani ezeket a borokat.

Az oxidatív borok lényegesen tovább állnak el a hordós érlelésnek köszönhetően. Itt az eltarthatóság már a bor összetételétől (alkohol, sav, szárazanyag tartalom) függ.

2. Borfajta

A könnyű, nem érlelt fehérek a legkevésbé eltartható borok tehát, a tanninban gazdag, testes vörösborok pedig a legtovább érő fajták. Ezt érzékszervi próbával állapíthatjuk meg: a kisebb íztartósságú, vékonyabb, a víz állagához közelebb álló borok sokkal kevesebb ideig tarthatók el, mint a vastagabb, hosszú íztartósságú, az olaj sűrűségére emlékeztető testes borok. Ezt jelezheti a pohár falán a jellegzetes templomablak hatás. A jobb évjáratú vörösborok 6-8 évig érnek, különleges együttállás esetén pedig 25-30 évig. A tannin felel elsődlegesen a tartósságért.

3. Évjárat

A kedvező időjárási körülmények, a csapadék, a napfény, a hőmérséklet, a mikroklimatikus viszonyok együttesen határozzák meg az adott évjárat minőségét. Minél magasabb a hőösszeg, annál kevesebb a savtartalom, de nő a cukorfok, ezáltal az alkohol. A borász feladata, hogy a legjobban időzített szürettel a legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező szőlőt dolgozza fel. A megfelelő kombináció biztosítja a bor eltarthatóságát is.

4. Terület

A talaj feladata a tápanyag biztosítása, a vízháztartás és a kémiai vagy ásvány összetétel biztosítása. Az ízkomponenseken kívül a talaj is felelős a savtartalomért, az extrakt tartalomért, tehát a bor potenciálja ettől is függ.

5. Terméskorlátozás

Ha a borász terméskorlátozással él, akkor a szőlő beltartalma is gazdagabb, hosszabb élettartamú borok készíthetők belőle.

6. Tároló edény

A tároló edény is meghatározza a bor eltarthatóságát. A legtovább légmentesen zárt üvegpalackban, vagy bag-in-box (bordoboz) csomagolásban áll el a bor.

Palackos bor esetén a felbontást követően a bor néhány óra vagy nap alatt veszít másodlagos ízanyagaiból, érdemes visszadugózni, akár vákumpumpa használatával, hogy ne illanjanak el olyan hamar az érzékenyebb alkotóelemek és az alkohol.

A bag-in-box csomagolás előnye minden egyébbel szemben, hogy felbontás után sem éri levegő a bort, így frissességét, zamatát megőrzi, viszont minden töltés után szellőztetni kell az évjáratos vörösborokat.

A nagyobb kiszerelésű pet palackokban felbontás nélkül a fehérborok 3-4 hónapig, a vörösborok 6 hónapig őrzik meg tulajdonságaikat. Felbontás után gyakorlatilag ugyanaz vonatkozik rá, mint az üvegre, vagyis le kell zárni, de előtte össze kell zsugorítani, hogy minél kisebb felületen érintkezzen levegő a borral. Hogy ne legyen zavaró a pet palack látványa, felszolgálás előtt a fogyasztandó mennyiséget töltsük ki karaffba, így hangulatosan, ízlésesen dekantálhatjuk borunkat. 

7. Hőmérséklet, fényhatás

A tárolási hőmérséklet a legfontosabb tényező. Ha tartalmaz maradék cukrot a bor, akkor egy hosszabb forróságban eltöltött autóút is beindíthatja az erjedést. A szobahőmérséklet nem megfelelő a borok tárolására. Kerülni kell a nagyobb hőingadozást is, 8-10 fokos eltérésnél ne legyen több a helyiségben.

  • 5-7 fokon érdemes tárolni a fiatal fehérborokat, rozékat és édes borokat.
  • Az érlelt vastagabb fehérborokat lehet egy kicsit magasabb, 8-10 fokos hőmérsékleten is tárolni.
  • A nagyobb vörösborok ideális tárolási hőmérséklete 16-17 fok.

Összességében a 12-14 fokos hőmérséklet ideálisnak mondható. A húsz fok fölötti hőmérséklet már aggodalomra adhat okot, huszonöt fok felett pedig tilos tárolni a borokat. Ezen felül az 50-80% körüli páratartalom az ideális bor tárolására. Ha pincében tartjuk, gyakran szellőztessünk.
Napfény hatásának ne tegyük ki a borunkat.

 

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a bor nem szereti a levegőt, a meleget, a fényt, törekedjünk rá, hogy minél jobban érezze magát, hogy később minél inkább kiélvezhessük minden zamatát!

Reméljük segítettünk, hogy hosszan friss és élvezhető legyen a borod! 

 

Olvass bele Bor Tudástár sorozatunk többi bejegyzésébe is:







 

Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre