Borháló
Background Image

Kerti partik kedvence: Hamburger grillen


Kerti sütögetéshez ideális választás a húspogácsa, hiszen fűszerezése szabadon variálható, kis étkűeknek salátával, nagyétkűeknek pedig zsömlével tálalható és a különféle szószokkal végtelen számú ízkombináció készíthető alig pár mozdulattal. Gyorsan elkészül és nagy társaságok jól lakatásához is tökéletes.

 
 
Hozzávalók:         

A hamburgerhez:
6 darab hamburger buci
500 g darált marhahús
1 db tojás
1 csokor petrezselyem
Füszerek ízlés szerint (só, bors)
 
A tálaláshoz:
1 közepes fej jégsaláta
3 db paradicsom
1 közepes fej lila hagyma
4 db kovászos uborka
5 dkg sajt (szeletelt)
1 ek ketchup (ízlés szerint)

Elkészítés:

A húst tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, borsot, az egész tojást, az apróra vágott petrezselymet, és jól összedolgozzuk. 6 db kb. 2 cm magas húspogácsát formálunk belőle. Tányérra tesszük, és egyenként néhány csepp olívaolajjal megkenegetjük őket. Grill rácsra tesszük a hamburgereket és egy serpenyőlapáttal jól lenyomkodjuk, hogy minél nagyobb felületen tudjon sülni. Oldalanként 3-4 percig sütjük. Közben a kettőbe vágott hamburger zsemléket a grillen szintén megpirítjuk, mindkét oldalukon.

Tálalása: A megmosott, szárított salátaleveleket kicsikre összetépkedjük, a hagymát és paradicsomot vékony karikákra, az uborkát hosszában vékony csíkokra vágjuk. A megpirított zsemle alsó felére először ketchupot nyomunk, erre jön pár salátalevél, majd a húspogácsa, a sajt, lilahagyma, paradicsom, uborka, kevés mustár és újból pár csepp ketchup. A maradék salátával, hagymával, paradicsommal azonnal megesszük.
 
 
Jöjjön néhány tipp, hogy a hamburger ne csak praktikus, hanem tényleg felejthetetlen választás legyen:

 
  1. A jó hamburger is az alapoknál kezdődik. A megfelelő hús kiválasztása elengedhetetlen a kellően szaftos és ízletes végeredmény eléréséhez. Fontos, hogy a színhúshoz legalább 18% zsírtartalom is tartozzon, mert e nélkül nagyon száraz lesz az elkészült pogácsa.
  2. Mivel a hús a sütés közben kicsit összeugrik, érdemes a pogácsa közepébe hüvelykujjal, egy kis mélyedést nyomni, hogy a hús végül egyenletes felületűre dagadjon. A formázás vizes vagy olajos kézzel történjen, így megelőzhető a ragadás is.
  3. A sütés magas hőfokon történjen elektromos grillen fedő alatt, faszenes grillen fedő nélkül. De bárhogy is sütöd, nagyon fontos, hogy csak egyszer forgasd meg.
  4. A húst pihentessük legalább 5 percig, mielőtt hozzálátunk, hogy az értékes szaftok lecsituljanak, helyrerázódjanak a sütés után.
Borajánlatunk:

Kiss Attila Csodabogár Cabernet Sauvignon 0,75L
 
Csodabogár, Csodabogár. Fura megnevezése egy vörös bornak a Mátrából, de mindennek oka van, ahogyan már ezt a fogyasztóink megszokhatták Tőlünk. Fantasztikusan gyümölcsös, ugyanakkor fűszeres és fajtajelleges bor, amely meglepetést okoz kóstolás közben.

Izgalmas kísérője lehet marhahúsból készült grillételeknek. Ha hétvégén grillezésre készülsz, garantáltan lenyűgözheted vele a vendégsereget.

Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre