Borháló
Background Image

Milyen étel illik a bikavérhez?


Nagy általánosságban: a bikavért bátran választhatjuk zsíros ételekhez, frissítő savtartalma ugyanis könnyít a fogásokon. Emellett enyhíti a fűszerességet is, így pikánsabb fogások mellé is szépen passzolhat.

Bikavérhez választhatunk tipikusan magyaros ételeket, a gulyástól kezdve, a paprikásokon át, komoly pecsenyékig, és mindenféle sült (vagy vad-)húsokig.

 
A mi ajánlatunk: Egészben sült csülök pékné módra 


Hozzávalók: 

A csülök főzéséhez
1.5 kg nyers, egész, hátsó sertéscsülök
3 db babérlevél
1 ek só
1 teáskanál egész bors
5 gerezd fokhagyma
1 nagy db vöröshagyma
1 csokor petrezselyem
1 nagy db sárgarépa
A körethez
1 kg burgonya
5 közepes db vöröshagyma
8 gerezd fokhagyma
só ízlés szerint
3 szál majoranna
3 szál rozmaring (elhagyható)
4 ek mangalica zsír
 

Elkészítése:

A csülköt az összes többi hozzávalóval egy nagy edénybe tesszük. Felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi, majd (a csülök méretétől függően) 1,5-2 óráig főzzük, amíg meg nem puhul.

Ha kész, kivesszük a vízből, és szárazra töröljük. A burgonyát és a vöröshagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk. A zsírt felolvasztjuk, és a háromnegyedét összekeverjük a rozmaringgal, a majorannával és a sóval, majd összeforgatjuk a hagymával és a krumplival. Egy hőálló edény aljára tesszük a hagymás krumplit, és hozzáadjuk a fokhagymát is. A krumplira fektetjük a megfőtt csülköt, és megkenegetjük a húst a maradék zsírral. 200 fokos sütőben 1-1,5 óráig pirítjuk, amíg ropogós nem lesz a bőre és a krumpli meg nem sül. Közben érdemes időnként a zsírral meglocsolgatni.

 

 


 

 

 


Kizárólag a Borhálónál

Iratkozz fel hírlevelünkre